top of page

Design Project

Met design project heb ik ervoor gekozen om mijn graphic performance als uitgangspunt te nemen en daar een publicatie over te maken. Onze graphic performance heette Pandora's Box afgeleid van de Griekse mythe. Hierin beeldde we uit dat wanneer de doos geopend wordt er totale chaos ontstaat. De start van de muziek stond symbool voor het openen van de doos en naarmate meer tijd verloopt wordt er steeds harder en luider meerdere nummers over elkaar heen gespeeld. Ook creëren wij als acteurs chaos door met een attribuut te spelen en onder andere lawaai te maken. Wat ik in mijn publicatie wilde doen is in beeld brengen hoe de chaos klonk, want zonder geluid is de video niet zo interessant. 

Ik had in het begin moeite met een concept bedenken. Bij onze performance ging niet veel onderzoek aan vooraf dus ik had geen theoretisch startpunt. Toen ik ging zoeken naar inspiratie uit andere boeken merkte ik dat ik meer getrokken was tot visuele boeken. Dus ik heb toen besloten om met mijn publicatie ook voornamelijk visueel te werken. In mijn eerste poging ben ik echt nog zoekende naar een concept, ik verzamelde hier wat beeldmateriaal, maar ik heb hier nog niet echt een idee wat ik er mee wil doen.

Dit zijn een paar pagina's uit de volgende versie. Ik wilde de geluiden die je hoort in de performance uittypen, zodat je hem lezend kunt volgen. Ik vond dit concept vet, maar de uitvoering is nog niet wat het moest zijn, de tekst is erg saai en ik had hier ook nog geen cover bedacht. Maar na wat feedback kwam ik op nieuwe ideeën en kon ik verder.

Dit zijn designs die ik heb gemaakt voor de cover van de publicatie. Ik was zelf fan van de gedraaide designs, maar ik kreeg als feedback dat ze niet erg aansloten met wat in de publicatie stond. Daar was ik het mee eens en heb toen besloten om een voorkant te maken met verschillende lettertypes, wat ik ook gebruik in mijn laatste versie van mijn publicatie. Ze lopen recht naar beneden aangezien de tekst over de afbeeldingen ook recht naar beneden loopt en niet draait.

In mijn volgende versie heb ik verschillende lettertypes gebruikt voor verschillende handelingen en geluiden die je hoort. Ik vond dit toevoegen aan het weergeven van de chaos die zich afspeelt in de echte performance en het maakte de publicatie visueel interessanter. Wat hier nog niet goed werkt is dat ik alle muziek als (muziek) heb neergezet en niet omschreven. Ik had dit wel bewust gedaan, aangezien de muziek in de performance erg experimenteel is en dus moeilijk te omschrijven valt. Ook werden de woorden hallo, luister en kijk herhalend op de achtergrond gezegd. Deze heb ik ook tussen de geluiden gezet, maar ze vallen weg omdat ze relatief klein zijn vergeleken met de rest. 

Eindproduct

De publicatie heb ik helaas nog niet kunnen printen. Maar ik had in gedachten om hem op stevig papier van ongeveer een A4 formaat uit te printen. Voor nu is deze flipbook of het PDF bestand mijn eindwerk. In mijn laatste versie heb ik aangepast wat ik minder vond werken in de vorige versie. Ik heb alle muziek omschreven naar hoe het klinkt en heb nog een paar lettertypes aangepast voor meer variatie. Ook heb ik de woorden hallo, luister en kijk groter gemaakt zodat ze meer opvallen. 

Ik denk dat ik erin slaag om meer chaos te maken hiermee dan in mijn vorige versie, maar ik denk dat ik eigenlijk nog extremer had kunnen gaan. Het feit dat ik niet kon printen hielp niet mee, want ik weet nu gewoon niet zo goed hoe de letters er in het echt zouden uitkomen. Ik zou misschien nog groter met alles kunnen zijn gegaan of lettertypes die nog erger van elkaar variëren kunnen gebruiken. Ik ben wel tevreden met mijn eindproduct, ik heb nog niet zoveel ervaring met boekjes ontwerpen dus ik denk dat ik met mijn concept redelijk ver ben gekomen.

Reflectie

Ik vond het met dit vak lastig om op te starten. Ik had niet zo goed voor ogen wat precies het uiteindelijke werk moest worden en daardoor wist ik ook niet zo goed waar ik moest beginnen. Ik moet nog steeds een beetje wennen aan het feit dat alle opdrachten op een eigen manier geïnterpreteerd mogen worden en je de vrijheid hebt om in principe alles te doen. Ik denk dat ik het ook nog redelijk safe speel met mijn keuzes, omdat ik nog niet veel ervaring heb met onder andere boekjes maken en de werkplaatsen op school. Hierdoor zie ik soms niet alle mogelijkheden die er zijn en blijf ik een beetje hangen in een idee of concept dat nog ver uitgewerkt kan worden. Corona helpt natuurlijk niet mee, hierdoor kan heel veel ook niet en kan ik niet zoveel in praktijk bezig als dat normaal zou kunnen. Waar ik wel trots op ben is dat ik programma's als illustrator en indesign aan het ontdekken ben. Ik heb hier ook zo goed als geen ervaring mee, maar ik vind het leuk om te ontdekken wat allemaal kan met deze programma's. Ik heb hier ook nog niet helemaal de grenzen van opgezocht, maar dat wil ik in de toekomst zeker doen. In het volgende blok wil ik gebruik gaan maken van de werkplaatsen om ook iets fysieks neer te zetten (hopelijk kan dat dan inmiddels weer meer). Ook wil ik proberen om eerder een concreet idee te kiezen en uit te werken. Ik wil minder blijven hangen in het begin van het proces en eerder keuzes kunnen maken.

bottom of page